Tejbepapi

Más néven tejbegríz vagy tejbedara. A tejberizst is bizonyára lehet így hívni, én nem tudom.

Eszközök: gyufa, tűzhely, lábos, fakanál, evőkanál, tányérok

Két tányér tejbepapihoz a hozzávalók (kb. 600 gr):

2 evőkanál (32 g) Cukor
4 evőkanál (60 g) Búzadara
5 dl Tej (1,5%-os vagy feletti)

Elkészítési javaslat:
A fél liter tejet feltesszük forrni. A cukrot és a darát külön összekeverjük. Amikor már forr a tej (vagy amikor már emelkedik a tejszint a lábosban), akkor folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukor és a dara keverékét. Folyamatosan főzzük és időről-időre keverjük meg , amíg sűrűsödni kezd.

Ügyelünk rá, hogy ne túl nagy lángon főzzük, hogy lehetőleg ne ragadjon le. (Nem tudnám megmondani, hogy az elkészítés hány percet vesz igénybe. De amikor kezd megállni benne a fakanál, akkor már elég jó.)
Ezután (porcelán, üveg) tányérokba töltjük, majd hűlni hagyjuk. Utána hűtőbe is betehetjük. Persze van, aki forrón szereti. Tetejére kakaóport vagy fahéjat, cukrot hinthetünk. Ízlés szerint gyümölccsel, lekvárral, befőttel is tálalhatjuk.

tejbegriz kép

Gábor

About Gábor